In memoriam Joaquín Garrigós Bueno

Uniunea Scriitorilor din România anunţă cu profundă tristeţe încetarea din viaţă a scriitorului Joaquín Garrigós Bueno (1942-2024), un mare traducător al literaturii române în limba spaniolă, fost director al Institutului Cervantes, personalitate proeminentă a literaturii şi traductologiei, distins cu ordine şi medalii ale statului român pentru eminenta sa activitate.

Joaquín Garrigós Bueno s-a născut la Orihuela, Alicante, Spania. A absolvit studii de filologie la Universitatea din Murcia. A fost director al Institutului Cervantes din Bucureşti. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural (2004) şi cu Medalia Comemorativă „Mircea Eliade“, conferite de Preşedinţia României, a fost Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş“ din Arad.

Joaquín Garrigós Bueno a tradus în limba spaniolă opere ale unor autori români precum: Mircea Eliade, Camil Petrescu, Emil Cioran, Max Blecher, Mihail Sebastian, Gib I. Mihăescu, Vasile Voiculescu, Hortensia Papadat-Bengescu, Liviu Rebreanu, Varujan Vosganian, Norman Manea, Gabriela Adameşteanu şi ale multor altora, însumând peste 60 de titluri. Prin dispariţia lui Joaquín Garrigós Bueno, literatura română se desparte de un traducător şi un prieten apropiat, suferind astfel o ireparabilă pierdere.

Condoleanţe familiei sale şi celor apropiaţi.