IN MEMORIAM BERNARD PIVOT

Scriitorul şi jurnalistul francez Bernard Pivot a decedat luni, 6 mai, la Neuilly-sur-Seine. Cu o zi înainte, împlinise 89 de ani. Născut la Lyon la 5 mai 1935, Pivot a fost, de-a lungul întregii sale vieţi, o emblemă a jurnalismului angajat întru apărarea limbii şi a culturii franceze. Cu studii de ştiinţe juridice şi de jurnalism, s-a făcut cunoscut prin articolele sale publicate în Le Figaro littéraire, în perioada 1958-1974. Din 1975, devine realizatorul unei emisiuni de televiziune intitulată Apostrophes, care, după cum notează AFP, a determinat milioane de francezi să… citească. Conform aceleiaşi Agenţii, întâlnirile săptămânale de pe Canalul Antenne 2 erau urmărite cu uriaş interes, se râdea mult, era o rivalitate de spirit, de fumat şi băutură. Emisiunea a fost difuzată timp de 15 ani, până în 1990, şi a fost urmărită de milioane de telespectatori. Unele extrase se bucură şi azi de succes pe internet.

Şi-a continuat colaborarea cu televiziunea, realizând între 1991 şi 2001 emisiunea Bouillon de culture, iar între 2002 şi 2005, Double Je, dedicat celor pentru care cultura franceză devenise o a doua identitate – prin exil, mariaj sau francofilie.

Pasionat de cuvinte, de exactitatea şi puritatea limbii franceze, a lansat în 1985 campionatul de ortografie Les Dicos d’Or, devenit rapid internaţional, prin intermediul căruia a transformat dictările dintr-un coşmar al elevilor într-o pasiune a tuturor francofonilor. De altfel, cartea sa Au secours! Les mots m’ont mangé este un omagiu adus Dictării şi Limbii Franceze.

După ce şi-a încheiat cariera de realizator TV, s-a dedicat publicării de romane şi memorii. Cărţile sale, unele traduse şi în limba română, au cunoscut un spectaculos succes de public. Între acestea, amintim: 100 mots à sauver, 100 expressions à sauver, Les mots de ma vie, … mais la vie continue, Dictionnaire amoureux du vin, Amis, chers amis.

În 2004, s-a alăturat Academiei Goncourt, iar între 2014 şi 2019 a fost preşedintele juriului Goncourt care acordă anual prestigiosul premiu literar.

Bernard Pivot a vizitat de mai multe ori România, cu prilejul unor târguri de carte sau al altor evenimente culturale, atras de efervescenţa francofonă întâlnită aici. (R.C.)