Revista Revistelor

Anul omagial Caragiale (170 de ani de la naştere şi 110 de la moarte) este încununat strălucit, în ultimul număr pe 2022 al trimestrialului sibian Euphorion, cu un amplu Dosar critic dedicat evenimentului. Sub genericul Caragiale după Caragiale, revista reuneşte câteva incitante puncte de vedere, subsumate unei întrebări retorice: Caragiale din nou?, dar şi a unei premize enunţate în preambul de Ioan Radu Văcărescu: „…deocamdată, moştenirea lui Caragiale în literatură, societate şi mentalitate este nu doar esenţială, dar încă purtătoare de mari înţelesuri.“ Reperele dezbaterii sunt jalonate ofertant de Rita Chirian şi Dumitru Chioaru, care formulează câteva interesante şi fecunde căi de abordare a subiectului. Răspunsurile sunt pe măsură.

Cu amărăciune şi sarcasm, Adrian Alui Gheorghe crede că autorul „va deveni <inactual> când noi vom fi conectaţi cu adevărat la o Europă pe care o curtăm de secole, pe care o prospectăm cu o curiozitate maladivă, o admirăm cu frică, dar în care nu intrăm decisiv, ne încurcă paporniţa noastră de lucruri şi obiceiuri dintr-un Ev Mediu prelungit până peste fire.“ Trist reflexiv, Constantin Cubleşan constată că, din păcate, societatea noastră nu a evoluat prea mult, spre purificare, în ultimele două secole. Metehnele sunt aceleaşi. „Peren este totul. Databil ar fi doar nominalizările, iar Caragiale e actual pentru că tot ce a satirizat el se află viu în societatea noastră.“ Autointerogându-se ludic „Caragiale al veacului nostru? Contemporanul?“, Lucian Vasiliu răspunde apoftegmatic: „Nu mi-l pot imagina azi pe Caragiale, cum nici pe Homer, Dante, Shakespeare, Villon, Goethe.“ Eseul lui Ioan Dur despre publicistica caragialeană, al lui Dumitru Chioaru despre valoarea europeană a Momentelor şi al lui Ioan Radu Văcărescu consacrat poziţiilor critice dedicate scriitorului completează un sumar remarcabil, a cărui concluzie o formulează Gellu Dorian: „Chiar dacă a adus în pagină tipologii zonale, [Caragiale] este universal, poate cel mai universal scriitor român din toate timpurile.“

O menţiune specială pentru ilustraţia numărului care alătură, cu talent publicistic şi rafinament compoziţional, imagini de arhivă legate de Caragiale, şi fotografii recente din expoziţia de artă fotografică Portrete noi din timpuri vechi, realizate în 2021 şi 2022 în oraşul Balş. (R.C.)