Carmen Firan

Atracţia mea pentru astrologie se trage din timpul facultăţii. Am absolvit matematica şi, în ultimul an, am avut un curs de astronomie. E firesc să încerci să găseşti interpretări şi semnificaţii când misterul vieţii, al corelaţiei noastre cu cosmosul rămâne deschis şi încă nedescifrat. Astrologia, pe de altă parte, completează genetica, chiar dacă metaforic. Decodificarea genomului cuiva este asemănătoare citirii zodiei în care s-a născut, cu alte cuvinte, destinul poate fi interpretat deopotrivă în termeni ştiinţifici şi ezoterici.

În urmă cu câţiva ani am scris un volum de eseuri intitulat Valiza cu melci. Un Horoscop al emigrantului, combinând zodiacul vestic cu cel asiatic, pornind de la ideea că emigrantul se naşte a doua oară în spaţiul de adopţie. Dacă la naşterea sa naturală contau ziua şi luna în care s-a născut (interpretate de zodiacul vestic), la a doua sa naştere, într-o lume nouă, contează anul în care a emigrat (definit de zodiacul chinezesc), odată ce intră sub incidenţa altor conjuncturi astrale. Schimbi locul, schimbi norocul.

Sunt Săgetător cu ascendent în Săgetător, reprezentat ca un Centaur – jumătate cal, jumătate om – care ţinteşte în stele. Scrisul meu a fost influenţat în special de lecturi şi curiozitate. Curiozitate în oameni şi natură, în poveştile altora, în mister şi inexplicabil. Toate se reflectă în scrisul meu şi toate sunt caracteristice zodiei în care m-am născut.

Eugen Ionescu a fost de când eram foarte tânără unul dintre scriitorii mei preferaţi. Îi admiram combinaţia de umor, absurd, fantastic, ironie şi frondă, un maestru în metafizica morţii, în crearea de alegorii ale dictaturilor, un cinic bine temperat şi fatal îndrăgostit de libertate.

Ani de zile mi-am sărbătorit, la New York, ziua de naştere împreună cu Nina Cassian, o săgetătoare cu care aveam foarte multe în comun, am scos cu ea o carte de dialoguri cu puţin timp înainte de a muri, în care mă numea un alter ego al ei. Cu Nina am scris exquisite corpse, am dat recitaluri de poezie, am râs, am fumat şi am bârfit viaţa şi moartea.