BOGDAN SUCEAVĂ PREMIAT

O lucrare de matematică inspirată din opera lui Gheorghe Ţiţeica şi Dan Barbilian primeşte Premiul Pólya decernat de Mathematical Association of America. Lucrarea intitulată Un iluminism eclectic: aplicaţii ale geometriei afine, scrisă de Adam Glesser, Matt Rathbun, Isabel M. Serrano şi Bogdan Suceavă, a apărut în trimestrialul, editat de MAA, The College Mathematics Journal (2019). Titlul ei trimite la o descriere a moştenirii programului de la Erlangen, aşa cum a fost el prezentat de Dan Barbilian în eseul său Notă asupra lucrărilor ştiinţifice (1940).

Adam Glesser e associate professor, Matt Rathbun e assistant professor la California State University, Fullerton, Isabel Serrano, absolventă de Cal State Fullerton, urmează în prezent un doctorat în biologie statistică la UC Berkeley. Bogdan Suceavă a absolvit Universitatea din Bucureşti (1994), a urmat doctoratul la Michigan State University, iar din 2002 predă la Cal State Fullerton. El este, după cum se ştie, şi romancier (Miruna, o poveste; Venea din timpul diez; Noaptea când cineva a murit pentru tine; Republica; Vincent nemuritorul; Avalon. Secretele emigranţilor fericiţi).

Premiul Pólya, de writing, se acordă anual, din 1977 încoace, pentru două lucrări, considerate de juriu drept cele mai merituoase dintre cele apărute în decursul unui an editorial în revista College Mathematics Journal. Premiul Pólya a fost primit, între alţii, de autori celebri, precum Constance Reid, Martin Gardner şi Paul Hamos.

Bogdan Suceavă este primul absolvent al unei universităţi din România care primeşte un premiu MAA pentru writing. În volumul Memorii din biblioteca ideală, Polirom, 2013, Bogdan Suceavă a prezentat pe larg impactul pe care Programul de la Erlangen, publicat de Felix Klein în 1872, l-a avut asupra operei lui Dan Barbilian, şi a arătat cum aceste idei au influenţat şcoala de geometrie de la Universitatea din Bucureşti. Romanul de inspiraţie autobiografică Avalon. Secretele emigranţilor fericiţi descrie conexiunile şcolii de geometrie de la Bucureşti cu tradiţiile dezvoltate în alte universităţi europene.

Festivitatea de premiere va avea loc la sfîrşitul lunii iulie 2020, la Philadelphia, în cadrul conferinţei anuale MAA MathFest.