REVISTA REVISTELOR

  • Poesis, Revistă de poezie și arte, pledează, ca de obicei, cauza poeziei în nr. 4/2018. Zilele Culturale Poesis, organizate anual sunt consemnate cu fotografii și poeme ale invitaților chinezi, traduse în limba engleză. Remarcăm lucrările excepționale ale artistului vizual Mircia Dumitrescu ce ilustrează întregul număr.
  • În consistentul număr 11-12/2018 al revistei Familia e celebrat centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 cu un portret al lui Iosif Vulcan și amintirile lui Vladimir Muțiu, participant la evenimentul de la Alba Iulia. Ediția orădeană a proiectului Reviste centenare e ilustrată cu fotografii de la eveniment și poemele participanților la recitalul de poezie cuprins în autumnala manifestare.
  •  Pe pământul făgăduinței – Primul pas în Transilvania liberă e titlul unui articol publicat în Neamul Românesc nr. 328 din 1918, semnat de deputatul de Someș G. Pop și reprodus în revista bistrițeană Mișcarea literară nr. 4/2018. Marea Unire e marcată meticulos, cu spații ample dedicate publicisticii locale din acea perioadă, cărora li se adaugă, printre altele, o incursiune în literatura memorialisticăa epocii, realizată de Mircea Daroși. Un interviu amplu realizat de Olimpiu Nușfelean cu Academicianul Ioan-Aurel Pop închide o serie de articole despre Președintele Academiei Române și istoria văzută ca experiență de viață. „Dacă nouă ne merge rău, nu este de vină statul sau țara, ci suntem de vină noi toți, pentru că nu am știut să delegăm puterea cui trebuie“ afirmă Academicianul Ioan-Aurel Pop.

Alice Valeria Micu