Gema Bolduţ

Omul care aduce ploaia

Un alt spaţiu industrial reconvertit în beneficiul artei clujene, Centrul de interes, a găzduit în Galeria Nano o expoziţie înscrisă în noile paradigme media, cu lucrări bazate pe un mixaj între realitatea augmentată, realitatea virtuală şi arta digitală. Adrian Grecu a adus Ploaia roşie în faţa vizitatorilor care explorează galeriile şi atelierele artiştilor reuniţi la Centrul de interes. Red rain, constituită din trei panouri prelungite cu un print care acoperea pereţii galeriei, a propus cu ajutorul unei aplicaţii disponibile în sistem android o privire asupra epocii comuniste din România. Pe ecranul îndreptat înspre fiecare panou în parte se derulau imagini dinamice, susţinând un discurs coerent. Uniformizarea până la pierderea oricărei individualităţi este imaginea recurentă a acestui concept pe care Adrian Grecu a adus-o prin intermediul realităţii augmentate/virtuale prezentate de el încă de acum 20 de ani la Cluj.

„Arta are uneori potenţialul să producă disfuncţii în acest mecanism egalizator, deşi pare să nu profite de ocazie prea des. Poate în forme noi, mai interactive şi imerse, viziunea artistului va ajunge mai direct la individualitatea ireductibilă care se ascunde în fiecare clonă“ spune curatorul expoziţiei, Gabriel Marian.

O versiune apocaliptică este  ploaia roşie pe care ne-o oferă artistul prin intermediul ochelarilor, una pe care sper să nu o vedem în realitatea cea de mâine.