Un nou Enescu inedit

          Repertoriul enescian s-a îmbogăţit în acest an cu o nouă lucrare, inedită, a marelui compozitor: Suite Roumaine, Partea I, „Deşteaptă-te, române“. Lucrarea datează din 1896 şi n-a mai fost cîntată pînă acum. Mai multe variante manuscrise ale lucrării, dintre care şi unul cvasiterminat şi semnat de Enescu, se aflau în arhiva Muzeului Enescu. Comparînd variantele, selectînd şi asamblînd, academicianul Cornel Ţăranu a pregătit Suita românească a lui Enescu pentru editare şi interpretare.
Prima audiţia absolută a Suitei româneşti va avea loc în acest an, la Cluj şi la Bucureşti (noiembrie-decembrie). Cornel Ţăranu este cunoscut pentru terminarea şi deci salvarea mai multor lucrări enesciene, rămase pînă la el în manuscris, neterminate şi cu pasaje doar schiţate.
Cînd a compus Suite Roumaine, Partea I, „Deşteaptă-te, române“, Enescu avea 18 ani. „Faptul că tînărul compozitor, la 18 ani, a fost preocupat de acest subiect spune mult despre sentimentele lui româneşti, sesizabile şi în Poema română, debutul său simfonic la Paris“, a subliniat acad. Cornel Ţăranu, în exclusivitate pentru revista Apostrof. (Apostrof)