Festivalul Naţional de Literatură de la Cluj
La iniţiativa Uniunii Scriitorilor din România şi în organizarea Filialei Cluj a usr între 5 şi 7 octombrie 2014 a avut loc prima ediţie a Festivalului Naţional de Literatură, FestLit Cluj 2014. Evenimentul, la organizarea căreia au contribuit atât instituţii, cum ar fi Consiliul Local şi Primăria Cluj, Universitatea „Babeş-Bolyai“, Muzeul de Artă, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga“, cât şi importanţi oameni de cultură şi de afaceri clujeni, a reunit timp de trei zile reprezentanţi de seamă ai vieţii literare din ţară.
Programul festivalului a cuprins o dezbatere-colocviu – în Aula Magna a Universităţii „Babeş-Bolyai“ – pe tema Revistele literare de azi pentru mâine (cu participarea reprezentanţilor revistelor din raza Filialei clujene, Steaua, Tribuna, Apostrof, Echinox, Helikon, Mişcarea literară, Nord literar, Poesis, Caiete silvane, şi a celor mai importante reviste din ţară; un Desant al scriitorilor la Facultatea de Litere, Departamentul de Jurnalism al UBB, în colegiile/liceele „Bariţiu“, „Bălcescu“, „Coşbuc“, „Eminescu“, „Avram Iancu“, „Racoviţă“, „Şincai“ la Seminarul Teologic Ortodox şi la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga“; lecturi publice şi recitaluri (la Casino); Rondul de gală al scriitorilor, la Muzeul de Artă; ediţia de toamnă a Salonului scriitorilor plasticieni ai Clujului; o plimbare La pas prin Clujul vechi, cu istoricul Lukács József; lansări de carte-maraton, în cadrul Festivalului Internaţional de Carte Transilvania.
Marele Premiu FestLit 2014 a revenit scriitorului Gabriel Chifu, pentru romanul Punct şi de la capăt (Polirom, 2014). A fost hotărât ca de acum înainte, la ediţiile viitoare ale Festivalului, să fie acordat Trofeul Columb (lucrare a sculptorului Mircea Mocanu), pentru perspectivă literară inedită, înnoitoare. În acest an trofeul a revenit scriitorului clujean Ştefan Borbély, pentru volumul Civilizaţii de sticlă. Utopie, distopie, urbanism (Limes, 2013).
(t.)