PANDEMIA ACUM

La 1 octombrie 2021, îmbolnăvirile din lume oficial înregistrate cu virusul SARS-CoV2 au ajuns la 234.600.000 persoane, iar totalul de morţi pe care l-a făcut pandemia este de 4.797.000 inşi. Valul patru al pandemiei care a cuprins planeta se dovedeşte foarte virulent în România. În plină pandemie, subtilitatea de exprimare a crainicilor de la unele televiziuni care şi-au făcut un ideal din a bloca vaccinarea a atins cote sublime: pe de o parte, critică toată administraţia şi clasa politică pentru eşecul vaccinării populaţiei, pe de altă parte, subliniază toate ştirile antivacciniste, mergînd cu ingeniozitatea pînă acolo încît învinovăţesc pe cei vaccinaţi că răspîndesc virusul. Măi să fie, ce deştepţi mai sîntem! Asta-i ţara, asta-i populaţia, ăsta-i nivelul nostru de încredere în ştiinţă, în medicină, asta-i dorinţa noastră de viaţă, n-avem nimic de criticat, numai de consemnat.

La 1 octombrie 2021, situaţia din România arăta astfel: numărul total de îmbolnăviri oficial înregistrate, 1.257.145; numărul total de decese oficial înregistrate, 37.394. Se îmbolnăvesc în jur de 11.000 pacienţi pe zi. Între bolnavi, a crescut numărul copiilor şi al tinerilor. Numărul morţilor trece mai nou de 150 zilnic.

În vreme ce varianta Delta îşi face de cap, cetăţenii cei isteţi ai României au găsit leacul: manifestaţiile. Asta, în vreme ce vaccinul, în toate variantele aduse din belşug în ţară, îşi aşteaptă amatorii. Nu-i vorbă, evenimentele de masă din vara abia terminată şi începutul acestei toamne nu încurajează oamenii să se ferească de aglomeraţii. Iar în curînd vin în salbă pelerinajele religioase, Sfînta Paraschiva şi toate celelalte…

Nu numai oamenii sînt atinşi de virus, în America de Nord, apud „Science et Avenir“, 40 la sută din cerbi prezintă anticorpi anti-Sars-CoV-2, semn că această specie a trecut prin epidemie şi şi-a cîştigat o oarecare… imunitatea de turmă. Pe de altă parte, după revista „Nature“, faţă de varianta imiţială, virusul a dobândit 13 mutaţii genetice, dintre care 9 cu un serios potenţial periculos.

Să vedem la cum va arăta ţărişoara noastră cea nevaccinată şi încăpăţînată la 1 noiembrie. (M. C.)