ÎNTÂLNIRILE INTERNAŢIONALE DE LA CLUJ

Timp de cinci zile, la sfârşitul lunii trecute, Teatrul Naţional din Cluj ne-a invitat la tradiţionala Întâlnire internaţională, ajunsă la a XI-a ediţie. Asumându-şi, de această dată, o temă plurală, generoasă ca deschidere, IDENTITĂŢI, organizatorii ne-au propus momente speciale de spectacol, reflecţie şi dialog alături de artiştii Naţionalului clujean şi de invitaţii speciali ai acestora. A fost o ediţie în care artisticul a consonat în mod firesc cu politicul, arta teatrală contribuind, aşa cum spunea directorul instituţiei clujene, regizorul Mihai Măniuţiu, prin subtilul balans al distanţării şi identificării, la înţelegerea şi la reflectarea mai profundă a problemelor societăţii noastre. Conferinţele susţinute de Matei Vişniec (Scrierea dramatică şi motivaţiile autorilor contemporani), George Banu (Teatrul în război şi politica) şi Marina Constatinescu (Teatru, mon amour) au oferit generoase sugestii pentru dezbateri pasionante.

Ecoul războiului din apropierea graniţelor noastre s-a făcut auzit atât prin glasurile artiştilor ucraineni invitaţi la festival, cât şi prin creaţiile lor. Texte mai puţin cunoscute publicului de la noi, precum: Teatru în vreme de război, de Natalia Vorojbit, Tatiana Kiţenko şi Natalia Blok, Sindromul supravieţuitorului de Andrii Bondarenko sau Maidan Inferno de Neda Nejdana au răsunat pe scenele Naţionalului, sau în sălile Muzeului de artă, oferind celor prezenţi mărturii directe, transfigurate artistic, ale tragediei ucrainene.

Programul a inclus câteva din recentele premiere ale Teatrului Naţional din Cluj, dar şi spectacole în proiecţii video, spectacole-lectură, dezbateri, lansări de carte, sesiuni de autografe. Un Festival despre a cărui reuşită stă mărturie prezenţa numeroasă a publicului. (R.C.)