In memoriam Barbu Cioculescu

Filiala Bucureşti – Poezie a Uniunii Scriitorilor din România anunţă cu profundă tristeţe dispariţia unuia dintre decanii săi de vârstă, poetul şi criticul literar Barbu Cioculescu, personalitate însemnată a literaturii noastre, fiul criticului Şerban Cioculescu.

Barbu Cioculescu s-a născut la 10 august 1927, la Paris. La 20 de ani a primit Premiul „Ion Minulescu“ pentru volumul Steaua Păstorului, carte de poezie ce a rămas manuscris din cauza instalării regimului comunist. Au urmat 20 de ani în care scriitorul nu a putut publica. A debutat în 1968, cu volumul de versuri Cerc deschis, înscriindu-se în „promoţia amânată“ şi fiind unul dintre reprezentanţii Şcolii de la Târgovişte. Este autorul a numeroase volume de versuri şi de critică literară, fiind reputat ca „matein“, exeget de marcă al lui Mateiu I. Caragiale. A primit Premiul Uniunii Scriitorilor (1995) pentru ediţia Opere a acestui autor.

Barbu Cioculescu a tradus din literatură franceză cu precădere, dar şi din literaturile engleză şi germană. A primit Premiul Opera Omnia al Filialei Bucureşti – Poezie a Uniunii Scriitorilor în anul 2018. Barbu Cioculescu va rămâne în memoria colegilor şi a numeroşilor săi admiratori ca o personalitate cu un farmec special, o erudiţie impresionantă şi o desăvârşită politeţe. Prin dispariţia sa, literatura noastră suferă o pierdere ireparabilă.