Pandemia acum…

Pandemia acum. Cînd pregătim această ediţie a revistei pentru tipar, numărul de îmbolnăviri de Sars-Cov-2 din lume a trecut de 135 000 000, numărul de morţi din lume a depăşit 2 900 000. În ordine, cele mai lovite sînt S.U.A., Brazilia, India, Franţa, Rusia, Anglia. România se află, după numărul de îmbolnaviri oficial înregistrate, pe locul douăzeci şi trei. Şi trece prin valul al treilea, pe care manifestaţiile de seară din diferite oraşe ale ţării au grijă să îl întreţină şi îngroaşe.

La noi, pînă în acest moment, au fost peste 1 000 000 de îmbolnăviri şi peste 25 000 de decese. Manipulaţi de nu se ştie cine, destul de mulţi cetăţeni români manifestă contra precauţiilor impuse spre a limita răspîndirea acestei boli virale; unii dintre ei susţin că virusul nu există, că statisticile sînt false şi că în spate se află o cospiraţie universală. Şefi de partide politice reproşează guvernului că nu a luat măsuri de prevenire a valului pandemic al treilea şi simultan fac tot ce le stă în putinţă să înteţească mişcările de stradă, pentru a mări numărul victimelor. Adică, practică politicianismul cel mai lipsit de ruşine şi de respect pentru viaţa semenilor.

Vestea bună este că vaccinarea, coordonată de armată, merge înainte, şi că, în contradicţie cu zvonurile şi manipulările antivaccinare, oamenii se programează să fie vaccinaţi.

 

De-ale României… La sfîrşit de martie şi început de aprilie 2021, România pare, şi de fapt este, o ţară scoasă din ţîţîni: în timp ce unii cetăţeni încercă să se vaccineze şi guvernul continuă să cumpere vaccinuri pentru a asigura dozele necesare pentru vaccinarea populaţiei, iar armata a organizat marea acţiune naţională a vaccinării, în timp ce medicii se chinuie în spitale să trateze pacienţii, căci numărul de infectări creşte – valul trei, cu virus „britanic“, care a suferit mutaţii mai greu de stăpînit –, în timp ce se întîmplă aceste lucruri grave, care presupun un mare efort de ţară, numărul sabotorilor care acţionează în numele „libertăţii“ şi a lozincii aberante „Jos pandemia“ a crescut şi el. • Pe lîngă asta, apar din nebănuite subterane ale psihismului românesc acţiuni antisemite, precum aceea, bine sincronizată cu Paştele evreiesc, contra doamnei Maia Morgenstern. • Veştile din lumea noastră sînt cel puţin neliniştitoare. La Bucureşti a fost descoperit, în fosta fabrică Vulcan, uraniu. Cică sărăcit, dar în cantitate serioasă, cam şase sute de kg. Se spune că nu e periculos, dar că, totuşi, va fi dus pentru „neutralizare“. Această ultimă afirmaţie ne sugerează că specialiştii români, geniali, au inventat o tehnică la rîndul ei genială, necunoscută încă pe mapamond, unde nimeni nu ştie deocamdată cum anume să „neutralizeze“ uraniul, drept care acela rezidual, de la centralele atomice, este depozitat în subteran, cît mai departe de zonele locuite. Aserţiunea că reziduurile de la fabrica „Vulcan“ vor fi… neutralizate este, aşadar, pe măsura lipsei de educaţie ştiinţifică a populaţiei. • Biserica Ortodoxă Română a anunţat că este autonomă – faţă de statul român… aşa că activitatea ei nu poate fi supusă regulilor şi măsurilor luate pentru a îngrădi pandemia. Căci ea este supusă numai lui Dumnezeu. Nu-i vorbă, eu îmi amintesc versetul despre daţi cezarului ce este al cezarului şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu, îl poate citi oricine în Biblie (Marcu, 12). Dar, pesemne, preoţii ortodocşi care vor să răspundă numai în faţa lui Dumnezeu se consideră deasupra cuvintelor lui Iisus şi deasupra Bibliei. Pandemia asta costă incalculabil, de la vieţi omeneşti la bani, şi ne putem întreba ce costuri de acest fel a adus şi va aduce în continuare hotărîrea preoţilor ortodocşi de-a ţine bisericile deschise ca şi cum pandemia nu ar exista. E o mare tristeţe că există atîtea surse care stîrnesc neistovit refuzul cetăţenilor români de-a face tot ceea ce le stă în putinţă pentru a stopa contaminarea cu virusul Sars-Cov-2… (M.P.)