a5

Domokos Géza

L.J.

          Domokos Géza a fost redactor, scriitor, traducător şi om politic maghiar din România. S-a născut în 1928, la Braşov. Studiile medii le-a efectuat la Sfântu Gheorghe, cele superioare la Universitatea „Bolyai“ de la Cluj, apoi la Institutul „Maxim Gorki“ de la Moscova. Reîntors în ţară, a devenit redactor, pe rând, la diferite publicaţii de limbă maghiară. Din 1961 a fost numit redactor-şef al Departamentului pentru minorităţi al Editurii pentru Literatură. Din 1969 a fost directorul fondator al Editurii Kriterion, instituţie care avea drept obiectiv principal publicarea de cărţi în limbile comunităţilor naţionale din România. Kriterion poate fi caracterizată drept o instituţie culturală care înainte de 1990, pe de o parte, a avut cel mai important rol în păstrarea şi punerea în valoare a culturii minorităţilor naţionale din România, în special cea maghiară, iar pe de altă parte, prin programele de traduceri era cea mai importantă punte de legătură între cultura românească şi cea a minorităţilor din ţară.
A fost membru activ al Uniunii Scriitorilor din România: secretar al Comisiei naţionalităţilor (1977-1980); membru al Comisiei editoriale (din 1981); membru al Consiliului Uniunii Scriitorilor (1981-1989); vicepreşedinte al Biroului de conducere al USR (1988-1989); membru al biroului Secţiei proză a Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti.
În regimul comunist a îndeplinit diferite funcţii politice: a fost membru al Biroului Comitetului Central al UTM între 1956 şi 1962, consilier la Comitetul de Stat pentru Cultură şi Artă, membru supleant al Comitetului Central al PCR între 1969 şi 1984. După decembrie 1989 a fost membru fondator şi primul preşedinte al UDMR şi deputat în legislatura 1990-1992. În această calitate a avut un rol deosebit de important în crearea unei politici de dialog între reprezentanţii comunităţii maghiare şi partidele politice româneşti. Domokos Géza s-a retras din viaţa publică în 1993. A murit la Târgu-Mureş în anul 2007.
În ultimii ani de viaţă a scris şi a publicat mai multe volume de memorialistică, între care şi Igevár: Kriterion-történet tizenhat helyzetképben elmondva [Cetatea din cuvinte: istoria Editurii Kriterion povestită în şaisprezece evocări], Csíkszereda: Pallas-Akadémia; Kolozsvár: Polis, 2000, din care publicăm, în traducere, un capitol.