Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România s-a întrunit marţi, 20 august 2024, într-o şedinţă condusă de preşedintele Uniunii, Varujan Vosganian. Comitetul a analizat propunerile Filialelor pentru invitarea în USR a unor de membri de onoare din străinătate.
S-au recapitulat categoriile de cheltuieli permise din fondurile Filialelor.
S-a stabilit înfiinţarea unei comisii de critici literari pentru a se alcătui o listă de cărţi valoroase – din 1990 până în prezent – propuse spre traducere, precum şi activarea unei comisii pentru a contribui la prezenţa mai extinsă a scriitorilor în manualele şcolare.
Au fost stabilite contribuţiile Uniunii Scriitorilor la manifestările „Anului E. Lovinescu“ (centenarul apariţiei „Istoriei civilizaţiei române moderne“).
De asemenea, Comitetul i-a dat mandat preşedintelui USR pentru a iniţia demersuri la Ministerul Culturii pentru actualizarea finanţării revistelor (potrivit Art. XIX, alin. 1-2, din O.U.G. 31/2024), precum şi pentru discuţii privind finanţarea proiectelor din semestrul al II-lea.
Au fost iniţiate un concurs pentru numirea redactorului-şef la revista „Luceafărul de dimineaţă“ şi un parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române.
S-a discutat situaţia actuală a categoriilor de vârstă ale membrilor USR şi s-au propus măsuri pentru următoarea şedinţă a Consiliului USR: un program-cadru care să stimuleze tinerii scriitori.
S-au stabilit listele de premii eligibile pentru acordarea indemnizaţiei de merit şi pentru intrarea în USR a tinerilor scriitori.
S-au discutat programul vizitei scriitorilor spanioli (programată în luna mai 2025), ca şi necesitatea identificării instituţiilor şi organizaţiilor similare în cadrul ţărilor din Uniunea Europeană şi din afara ei pentru iniţierea unor programe de colaborare şi parteneriate cu acestea.
Preşedintele USR a informat Comitetul Director despre primele consultări privind posibilitatea accesării unor fonduri europene de către Uniune.
Comitetul a aprobat planul de măsuri ce decurge din programul de candidatură al actualului preşedinte şi a analizat posibilitatea unor proiecte comune cu Banca Naţională a României.
De asemenea, s-a stabilit continuarea unui program pentru păstrarea memoriei scriitorilor (plăci memoriale, denumiri de instituţii etc.).
Comitetul a decis înaintarea unei cereri de colaborare către centrul PEN România.