ALICE VALERIA MICU: ADIO, DAR RĂMÂN CU TINE, FITS!

Sibiul şi-a câştigat cu Festivalul Internaţional de Teatru un loc binemeritat, alături de marile festivaluri de teatru din Europa, organizate la Edinburgh şi Avignon. Anul acesta FITS s-a desfăşurat online în perioada 11-20 iunie 2020 şi a fost primul mare festival de artele spectacolului din Europa Centrală şi de Est organizat în mediul digital. „Puterea de a crede/Empowered“ a fost tema ediţiei 2020 şi sub această generoasă umbrelă s-au desfăşurat nu mai puţin de 138 de evenimente din 30 de ţări de pe cinci continente. Au fost înregistrate mai mult de 14.400 de minute de teatru, dans, muzică, circ contemporan, conferinţe, dezbateri, spectacole lectură şi spectacole, difuzate gratuit pe site-ul oficial FITS, www.sibfest.ro, pe pagina oficială de Facebook şi canalul oficial de YouTube.

Constantin Chiriac, Preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi Director general al Teatrului Naţional „Radu Stanca“ a transmis un mesaj duminică, 21 iunie, odată cu spectacolul de gală, opera „Mesia“, regia Robert Wilson, dirijor Mark Minkowski, ce a marcat sfârşitul festivalului.

„Puterea de a crede, tema ediţiei din acest an, înseamnă pentru noi că viaţa are rost, că ceea ce gândim făptuim, că omul este probabil cea mai importantă creaţie de pe Pământ, poate din Univers, şi că dincolo de toate greutăţile, atunci când credem, când visăm, când ne imaginăm, reuşim să aducem la viaţă ceea ce plănuim. A XXVII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu este, iată, la final. În pofida tuturor piedicilor, în pofida pandemiei, a faptului că mai bine de jumătate din populaţia globului a fost închisă, am reuşit să facem online acest festival. Visarea, frumosul, miracolul, au intrat în case din întreaga lume. FITS s-a văzut în peste 100 de ţări. Probabil că numai Jocurile Olimpice mai au o audienţă atât de extinsă. Ce mare bucurie a fost când am văzut că un site, care până de curând nu exista, a reuşit să adune pe perioada festivalului, în numele a tot ce a însemnat acest conţinut de excepţie al #FITSonline adus de pretutindeni, un reach de peste 1.500.000 de persoane, că am reuşit să avem peste 800.000 de vizualizări şi peste 200.000 de vizitatori unici. Sunt cifre pe care nu am visat vreodată că le vom avea, atunci când ne bucuram de strângerea de mână, atunci când ne bucuram de zâmbetul spectatorilor şi atunci când toate spaţiile erau arhipline. Acum, energia şi bucuria care au plecat de aici, odată cu toate cele 138 de evenimente, au ajuns peste tot în lume. (…) Mai mult, din luna iulie, în fiecare sâmbătă, vom relua câte o zi din festival, până în 9 ianuarie anul viitor. Astfel, festivalul va fi difuzat încă de trei ori. Vom înmulţi ceea ce înseamnă conferinţe speciale, spectacole lectură, dar, dincolo de toate, vom păstra această legătură fantastică cu publicul FITS care vine din Sibiu, din România şi, iată, din toată lumea. Este, cred eu, cel mai frumos act de diplomaţie culturală şi sperăm din toată inima ca lumea să înţeleagă că fără visare – care va fi tema de anul viitor: „Puterea de a visa“, fără credinţa în viitorul omului, fără miracol, fără emoţie, viaţa pe pământ nu poate exista.“

Deşi varianta on-line nu poate înlocui pe deplin bucuria de a fi într-o sală de teatru, de a vedea un spectacol faţă în faţă cu actorii şi a te împărtăşi din atmosfera şi energia creatoare a artiştilor, echipa Teatrului „Radu Stanca“ de la Sibiu a fost alături de spectatori şi a difuzat în mediul digital o serie cu spectacolele de succes ale acestei instituţii. Mai mult, în numai 67 de zile, ei au reuşit să organizeze o ediţie atipică a festivalului pe care, de 27 de ani, îl dăruiesc Sibiului şi iubitorilor de teatru. Ne rămâne iubirea pentru această artă şi speranţa că 2021 nu ne va împiedica întâlnirea cu tema „Puterea de a visa“, propusă pentru ediţia a XXVIII-a, când vor fi puse în scenă peste 500 de spectacole şi evenimente din toată lumea la Sibiu, şi care va continua cu o secţiune online, ediţia din acest an.