Maria Pal

1. Ultima dată, pe-afară – prin iarba răcoroasă ce se bucura de memoria tălpilor – la începutul lunii octombrie 2019; în casă, zilnic – de e noapte, de e zi.

2. Destule, dar nu în diplome… Câştigătorul „sculpta” cel mai frumos om de zăpadă, primea o straşnică bătaie cu bulgări, era rostogolit prin zăpada proaspăt căzută şi câte alte năstruşnicii!

3. Varianta i: 100 gr de făină albă. 250 gr de iaurt, puţină sare. Totul se frământă foarte bine, se lasă să se odihnească două-trei ore. Se întinde aluatul, se fac minciunele şi se prăjesc în ulei încins. Se pudrează cu zahăr. Varianta ii: gândiţi-vă foarte bine când sunteţi tentat să le folosiţi, pentru a evita consecinţe nedorite (în afară de creşterea în greutate…)! Sigur aduc pagube (ştiţi cine umblă prin lume cu picioare scurte, cu mâinile prea lungi… sau, în antiteză, cu capul spart)!

4. Zilnic, fiind poziţionată în aşa fel încât nu se poate să nu trec prin ea. Întotdeauna mă întâmpină nişte perechi de ochi iscoditori, degete pe tâmple, trăiri care-şi numără rănile, buze de pe care se desprind semne de întrebare, puncte de suspensie ce se dau de-a rostogolul, fluturi şi bondari îmbulzindu-se în piept ca într-un lan de lavandă. Oare ce-ar trebui să-nţeleg?

5. Într-un întâi aprilie, am trimis-o pe Luise în garaj să-şi ia pachetul pe care i l-am adus de la poştă. Era prea greu pentru mine şi nu-l mai puteam duce. În mijlocul garajului trona un coşuleţ minuscul cu următorul text: aprilie cel ghiduş este mult mai jucăuş/ ţi-a lăsat un paneraş cu gogoşi de vânt şi ploi/ foloseşte-l la nevoi!

Cea mai reuşită farsă pentru mine s-a rătăcit prin noianul anilor şi n-a mai ajuns… Dar o mai aştept, încă! Râsul este miracolul ce străluceşte pentru fiecare cu multiple beneficii, indiferent de vârstă, fără să ceară nimic în schimb!

6. Varianta i. Asta l-ar supăra nespus de mult pe Moş Crăciun! Ar trebui să-şi schimbe hainele ştiute de toţi, renii mult iubiţi, să-nveţe cum se zboară cu un bolid etc. În plus, ar fi un dezastru pentru multe dulciuri… Aşa că, mă rog să nu aflu niciodată când va fi vară de Crăciun în emisfera nordică, nicidecum „cât de curând”.

Varianta ii. Depinde de agresivitatea magnaţilor cu miliarde care vor să se îmbogăţească şi mai mult distrugând planeta. Experţii au modificat cele două minute pe care le mai arăta cronometrul până la cataclism (totala încălzire globală) la o sută de secunde (foarte mare câştig…)! Dar au uitat să precizeze dacă au repornit cronometrul…

7. Foto: mările tot spun ceva/ cine poate descifra?