a17

Cuvânt de bun-venit

Ilie Rad

          Stimaţi invitaţi, dragi studenţi,
Avem astăzi o întâlnire cu adevărat excepţională, pentru că invitatul nostru este Domnul Profesor Nicolae Manolescu, unul dintre cei mai importanţi critici literari din cultura română postbelică. Desigur, personalitatea Domniei Sale este cunoscută tuturor, ceea ce mă dispensează de dificila misiune de a o prezenta. Vreau doar să spun că Domnia Sa a fost, timp de 53 de ani, cadru didactic la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, în prezent fiind profesor emerit la aceeaşi universitate. A publicat peste 70 de volume, inclusiv această monumentală Istorie critică a literaturii române: 5 secole de literatură, pe care am adus-o să o vedeţi. După 1989 a avut o activitate foarte complexă. A fost preşedintele Partidului Alianţa Civică, funcţie în virtutea căreia a candidat la cea mai înaltă funcţie în stat – aceea de preşedinte al României. A susţinut emisiunea de mare succes „Profesiunea mea – cultura“, de la PROTV, fiind, de un sfert de veac, directorul revistei România literară, una dintre cele mai importante reviste de cultură din România. A fost mai mulţi ani ambasadorul României la UNESCO, la Paris. Este membru titular al Academiei Române, preşedinte, pentru al treilea mandat, al Uniunii Scriitorilor din România, funcţie care a mai fost îndeplinită de Liviu Rebreanu, Mihail Sadoveanu, Zaharia Stancu, Mihai Beniuc, Virgil Teodorescu, George Macovescu, Mircea Dinescu, dar şi de clujenii D. R. Popescu şi Eugen Uricaru. Acum doi ani a primit titlul de doctor honoris causa al Universităţii noastre, aşadar Domnia Sa face parte din comunitatea de profesori ai acestei Universităţi.
Îi mulţumesc foarte mult invitatului nostru că a acceptat să se întâlnească azi cu membrii Colegiului Studenţesc de Performanţă Academică – o structură înfiinţată cu scopul de a crea un cadru complementar celui instituţional/tradiţional pentru dezvoltarea academică şi profesională a studenţilor cu rezultate deosebite din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“, de a le stimula acestora valenţele excelenţei în cercetarea ştiinţifică aplicativă inter- şi transdisciplinară, relevanţa socială şi disponibilităţile implicării în acţiuni de voluntariat.
Conform tradiţiei conferinţelor noastre, îl rugăm pentru început să ne spună câteva cuvinte, după care îi vom adresa cel puţin zece întrebări, care i-au fost deja pregătite.
După cum vedeţi, dialogul nostru cu Domnul Profesor Nicolae Manolescu este înregistrat audio şi video, pentru Fonoteca de Aur a Colegiului Studenţesc de Performanţă Academică (CSPA), urmând a fi transcris şi publicat apoi în Anuarul CSPA.
Trebuie să-i mulţumesc unui „complice“ în organizarea acestui eveniment, Doamnei Irina Petraş, preşedinta Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor (Domnul Acad. Nicolae Manolescu s-a aflat la Cluj-Napoca, în perioada 4-6 octombrie 2015, ca participant la cea de-a II-a ediţie a Festivalului Naţional de Literatură, organizat de Doamna Irina Petraş).