Ancheta Apostrof

 

Franz Kafka

 

1. Ce este Kafka pentru dvs.? Este el pentru dvs. o prezenţă interioară, un partener de dialog, o referinţă pur livrescă, poate un frate (chiar un geamăn)? Despre ce vă vorbeşte Kafka în prozele sale?

 

2. Pentru dvs., „kafkian“ se referă la oameni sau la instituţii, la realităţi sau la proiecţii? Cît de des folosiţi  acest epitet şi pentru ce fel de situaţii?

 

3. Este Kafka un înalt funcţionar nevrotic din domeniul finanţelor care încearcă să evadeze din lumea birocraţilor prin scris sau un scriitor perfecţionist pînă la manie care încearcă să se ascundă îndărătul unei poziţii funcţionăreşti acceptabile în ochii establishmentului, sperînd că astfel îşi va păstra neatins spaţiul de libertate intimă şi onirică?

 

4. În ce dimensiune a operei sale este Kafka cel mai apropiat de dvs.?

 

5. Dacă v-aţi hotărî să pătrundeţi în „Castelul“ lui Kafka, cum aţi proceda, ce cale de acces aţi alege? Credeţi că aţi reuşi să forţaţi accesul?

 

6. Ce-aţi scrie dacă cineva v-ar închide pentru o noapte în căsuţa albastră de pe Uliţa Aurarilor, zisă şi „Uliţa Alchimiştilor“, în care Kafka obişnuia la un moment dat să se refugieze nopţile ca să scrie?

 

7. A făcut oare bine Max Brod că nu i-a ars manuscrisele? A fost acesta un legatar testamentar şi un prieten moral, nepunîndu-i lui Kafka manuscrisele pe foc, sau a fost un prieten şi moral, şi clarvăzător? Oare despre ce vorbesc ei, Kafka şi Max Brod, acum, Acolo?

 

8. V-aţi simţit vreodată ca şi cum aţi fi în pielea lui Kafka? 

 

Anchetă realizată de

Marta Petreu şi Ovidiu Pecican