Ca la Cluj

Marta Petreu

          Este ştiută celebritatea negativă pe care şi-a cîştigat-o noul redactor-şef al revistei Tribuna din chiar momentul cînd a preluat revista. Mircea Arman a jignit, a ameninţat, a hărţuit, a calomniat, a insultat o bună parte din intelectualitatea română, tratată în bloc drept o alcătuire de „ipochimeni“ şi „ţuţeri“. Dintre faptele lui Mircea Arman ca redactor-şef mai trebuie menţionată desfacerea contractului de muncă al mai multor redactori de la Tribuna.
          Datorită ziariştilor, au ieşit la iveală mai multe fapte din biografia noului redactor-şef, cum ar fi conducerea sub influenţa alcoolului (ocazie cu care i-a ameninţat pe poliţişti), soldată cu o condamnare penală; faptul că s-a dat drept profesor universitar la UBB, fără să fie; faptul că, la o adică, se declară consilier de foşti preşedinţi ai României şi de actuali candidaţi la preşedinţie. Nu ştiu, aşa o fi, după cum se arată lucrurile.
          Două petiţii publice, una din februarie, alta din iunie, cu peste 650 de semnatari din ţară şi din străinătate, au cerut rezolvarea situaţiei.
          Consiliul Judeţean Cluj, instituţie al cărei organ de presă este Tribuna, a luat într-un sfîrşit în discuţie, în luna iunie, faptele – de fapt, o parte dintre ele – ale angajatului său.
          Acum e iulie şi la Cluj domneşte liniştea şi pacea. Căci Consiliul Judeţean a găsit soluţia: i-a repus în posturi pe redactorii destituiţi şi, se spune în oraş – nu am găsit nici un fel de informaţii pe site-ul Consiliului Judeţean! –, le-a recomandat să nu-l mai vorbească de bine sau de rău pe şeful lor, adică pe Mircea Arman, prin cuiburi străine, cum ar fi Observatorul cultural, Steaua sau presa cotidiană.
          Cu alte cuvinte, încălcînd Constituţia, care garantează dreptul la opinie, Consiliul Judeţean i-a supus pe cei trei redactori de la Tribuna unui... troc: post contra linişte şi pace.
          În acelaşi timp, Consiliul Judeţean Cluj îl păstrează pe Mircea Arman ca angajat al său. Pentru multele lui merite, credem.
Despre scuze adresate explicit celor jigniţi, calomniaţi, insultaţi, hărţuiţi – despre acest subiect, mărunt pesemne, măreţul Consiliu Judeţean nu suflă un cuvînt. Groapa de gunoi a Clujului e mai importantă decît asta, sîntem convinşi!
          Căci în Cluj, dacă ai cîştigat un concurs nu mai ai nevoie şi de respectarea regulilor de politeţe: se vede că acelea ale puterii ajung.
          Clujul de astăzi se află în competiţie pentru titlul de „capitală culturală europeană“. Are atuuri serioase, nu-i aşa?


11 iulie 2013
 

 

Marta Petreu

Ca la Cluj

» anul XXIV, 2013, nr. 8 (279)