Mihnea Gheorghiu

          Uniunea Scriitorilor din România şi Asociaţia Scriitorilor Bucureşti anunţă cu profundă tristeţe încetarea din viaţă a scriitorului MIHNEA GHEORGHIU, membru titular al Academiei Române, preşedintele Secţiei de arte, arhitectură şi audiovizual, şi preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).
          Mihnea Gheorghiu s-a născut pe 5 mai 1919, în Bucureşti; a făcut studiile liceale la Craiova, cele universitare la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti şi, în 1947, şi-a dat doctoratul în litere şi filosofie. A continuat specializarea în Franţa, Italia, Marea Britanie şi SUA. În anul 1964, a devenit doctor docent.
          De-a lungul carierei, Mihnea Gheorghiu a fost lector şi conferenţiar de limbă engleză la Academia de Studii Economice, profesor şi şeful Catedrei de limbă engleză de la Universitatea din Bucureşti, profesor şi şef al Catedrei de teatrologie şi filmologie de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. A fost redactor fondator al revistei Secolul 20 şi preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România. Mihnea Gheorghiu a debutat ca scriitor în anul 1937, poeme reunite în volumele Anna-Mad şi Ultimul peisaj al oraşului cenuşiu, urmate de alte volume de versuri şi de ciclul romanesc Două ambasade, reluat sub titlul A venit un om din Răsărit. Ca dramaturg, Mihnea Gheorghiu a scris mai multe drame istorice, prezentate pe scenele din România şi din străinătate, printre acestea numărându-se Tudor din Vladimiri, Istorii dramatice, Zodia taurului, Patetica ’77, ca şi scenariile de filme pentru Porto-Franco, Tudor, Zodia Fecioarei, Pădurea pierdută, Cantemir, Hyperion, Tănase Scatiu, Burebista. A tradus din limba engleză opere de Shakespeare şi Walt Whitman, ca şi scrieri ale lui Robert Burns, F. Cooper, Ch. Dickens, T. Williams ş.a. Cu acelaşi spirit erudit şi subtil, a scris studii şi eseuri de critică şi istorie a culturii adunate în volume. Ca recunoaştere a valorii operei sale, Mihnea Gheorghiu a fost ales membru în numeroase instituţii de prestigiu din ţară şi din străinătate, printre acestea numărându-se Uniunea Scriitorilor din România, Uniunea Cineaştilor din România, Academia de Istorie din Caracas, Asociaţia Internaţională Shakespeare, Academia de Ştiinţe din New York etc.
          Pentru opera sa, Mihnea Gheorghiu a fost distins cu Premiul Ion Luca Caragiale al Academiei Române, cu premiul Uniunii Cineaştilor, premii speciale ale festivalurilor de film de la Barcelona, Buenos Aires şi Cork, premiul special „Crucea Sudului“ la Mar del Plata şi Premiul Erasmus. De asemenea, a fost distins cu titlul de doctor honoris causa al mai multor instituţii de învăţământ superior. A fost decorat cu „Meritul Cultural“ clasa I, Ordinul „Apărarea Patriei“, Ordinul „Pentru Merit“, Ordinul Literelor şi Artelor (Franţa), Ordinul pentru Merit (Germania), Ordinul Republicii Italiene, Order of Orange-Nassau (Olanda). Oraşul New Orleans i-a decernat titlul de cetăţean de onoare. A fost ales membru corespondent al Academiei Române în anul 1974 şi titular în 1996.
          Prin dispariţia lui Mihnea Gheorghiu, literatura română suferă o grea, ireparabilă pierdere.

***

Mihnea Gheorghiu

» anul XXIII, 2012, nr. 1 (260)