I. Negoiţescu: scrisori către Radu Stanca
 [II]

Cluj, 3 Septembrie 1956

Dragă Radule,
aşa cum te-am anunţat deja, îţi trimit „Misoginul“1 isprăvit. Cred că a ieşit destul de bine. Dacă mai observi tu ceva de îndreptat, eşti liber s-o faci. Actul 3 n-am mai avut timp să-[l] retranscriu, dar sper că n-o să fie bucluc cu caligrafia manuscrisului. Au rămas în trei locuri expresii pe care nu am putut traduce, urmînd să consult Catedra de germană, la Bucureşti (am lăsat acolo textul în forma originală). Dacă e cineva în Sibiu care poate descurca mai repede, ar fi bine, ca să se dactilografieze cît mai curînd. Te rog foarte mult să-mi trimiţi şi mie trei exemplare (cred că se va dactilografia pe seama teatrului!) Voi încerca să dau şi la Editura Tineretului şi la Radio. Nu ştiu dacă la teatrul vostru există această uzanţă, dar deoarece la Bucureşti da, îţi amintesc şi ţie că aş fi nespus de încîntat dacă Teatrul din Sibiu mi-ar acorda un avans de 500 lei în contul reprezentaţiilor viitoare. Nu-mi pun mari nădejdi în asta, dar am ţinut de datoria mea să-ţi fac şi această sugestie!
            Eu plec astă-seară la Bucureşti (din cauza procesului lui Nicu2): habar n-am unde voi sta şi îţi închipui ce griji îmi dă problema nerezolvată a adăpostului. Contrar obiceiului, m-am simţit foarte bine la Cluj. L-am vizitat zilnic pe Cotruş3, care a fost operat acum trei zile şi merge spre bine. Băiatul a fost foarte revoltat de alegaţiile neîntemeiate ale lui Iencica4 (născute dintr-o ridicolă neînţelegere a tîrgovişteanului) cu privire la întrevederea voastră ratată din Bucureşti.
            Aici am citit extrem de instructiva „Istorie contemporană a României“ de Maiorescu. Omul, mare, ca în toate actele sale!
             Vă sărută cu drag,


    I. N.


Note
1. Comedie a lui Lessing (1748). (Nota ed.)
2. I. Negoiţescu a fost constrîns de autorităţile comuniste să compară ca martor în procesul politic intentat lui Nicolae Balotă. (Nota ed.)
3. Cerchistul Ovidiu Cotruş. (Nota ed.)
4. Doctorul Radu Iencica, apropiat al cerchiştilor. (Nota ed.)

 

I. Negoiţescu

Scrisori către Radu Stanca [II]

» anul XXII, 2011, nr. 12 (259)