In Memoriam Paul Everac

            Uniunea Scriitorilor din România şi Asociaţia Scriitorilor Bucureşti anunţă cu deosebită tristeţe încetarea din viaţă a dramaturgului Paul Everac.     
            Paul Everac, pe adevăratul său nume Petre Constantinescu, s-a născut în Bucureşti la 23 august 1924. A absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti. A fost succesiv şef de secţie la Agenţia cec din Hălmagiu, muzeograf la Buzău şi Sighişoara, cantaragiu la Satu Mare, jurisconsult la Întreprinderea Forestieră din Mălini, şef de protocol la Marea Adunare Naţională, director general al Televiziunii Române, director al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistă „Nicolae Iorga“ de la Veneţia, preşedinte şi fondator al Fundaţiei „Steaua Carpatină“.
            Paul Everac a fost un dramaturg extrem de prolific, fiind autorul a peste 120 de piese; a scris, de asemenea, poezie şi eseuri. A colaborat la numeroase reviste: Viaţa românească, Contemporanul, Luceafărul, Tribuna, Ramuri, Scînteia, Adevărul literar şi artistic, Curierul naţional. În 1948 a scris prima sa opera literară, poemul dramatic Robinson, o căutare patetică a lui Dumnezeu. Cea dintîi piesă tipărită, Logodnă, a apărut în 1962. A debutat pe scenă cu piesa Poarta, în 1959, jucată la Iaşi, apoi la Ploieşti, Piteşti şi Sibiu. Printre cele mai cunoscute şi mai reprezentate scenic piese ale sale, unele cunoscînd sute de reprezentaţii, sînt: Ştafeta nevăzută (1964), Cititorul de contor (1973), Viaţa e ca un vagon? (1973), A cincea lebădă (1978), Un pahar cu sifon (1979), Cartea lui Ioviţă (1983).
            Pentru activitatea sa literară, Paul Everac a primit numeroase premii, decernate de Ministerul Culturii, Uniunea Scriitorilor, Asociaţia Scriitorilor Bucureşti, Academia Română. În 1986 i s-a acordat Premiul Uniunii Scriitorilor pentru întreaga activitate. A fost un neobosit militant pentru reprezentarea dramaturgiei române contemporane şi a iniţiat mai multe spectacole-lectură cu piese noi. A fost, în anii 1980, secretarul Secţiei de dramaturgie a Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti.
            Prin dispariţia lui Paul Everac, dramaturgia românească suferă o dureroasă pierdere.

 

 

Horia Gârbea

In Memoriam Paul Everac

» anul XXII, 2011, nr. 11 (258)