In memoriam

Constantin Stan 

Uniunea Scriitorilor din România şi Asociaţia Scriitorilor Bucureşti anunţă cu profundă durere încetarea din viaţă, în ziua de 9 august 2011, a prozatorului Constantin Stan, unul dintre reperele prozei generaţiei literare 1980.

Constantin Stan s-a născut la 28 iulie 1951, în Bucureşti. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii Bucureşti, secţia Limba şi literatura română – limba şi literatura franceză. În perioada studenţiei a frecventat Cenaclul Junimea, condus de Ov. S. Crohmălniceanu, fiind unul dintre cei mai activi membri şi unul dintre autorii importanţi ai antologiei Desant 83, care a lansat în literatura noastră o nouă generaţie de prozatori. Constantin Stan a activat ca profesor de limba franceză în comuna Brazii (1974-1978), a fost apoi redactor la Scânteia tineretului şi la România pitorească, iar după 1989 director la Expresul de marţi, secretar general de redacţie la Bucureşti Match, a predat la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti şi la Universitatea „Virgil Madgearu“ din Craiova. Constantin Stan a colaborat la România literară, Cronica, Tribuna, Amfiteatru, iar în ultimii ani a susţinut rubrici permanente la revista Luceafărul de dimineaţă, făcînd parte şi din asociaţia omonimă, afiliată revistei. Din anul 2005, Constantin Stan a fost preşedinte al Secţiei de proză a Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti, iar din 2009, membru al Consiliului Uniunii Scriitorilor. A înfiinţat mai multe cenacluri profesioniste, ultimul fiind Clubul de Proză al secţiei asb, la Muzeul Literaturii. Constantin Stan a debutat în presă în 1972, în revista Luceafărul, iar editorial în 1979, cu romanul Carapacea. Opera sa mai cuprinde: Nopţi de trecere, 1984; Vară târzie, 1986; Iubire fără natură moartă, povestiri în limba rusă, 1990; Provizoriu, Sud, 2000; Viaţa ca literatură, 2001; Deadline, 2003. De un larg ecou critic şi de premii şi nominalizări s-au bucurat romanele sale cele mai recente: Gerda (distins cu Premiul asb), Iubeşte şi mergi mai departe şi Gde Buharest. Ultimele trei romane au fost nominalizate la Premiul Uniunii Scriitorilor. Pentru activitatea sa literară, Constantin Stan a mai primit Premiul revistei Luceafărul, în 1984 şi 2011; Premiul Suplimentului literar-artistic al Scânteii tineretului, în 1985.

Prin dispariţia prematură a prozatorului Constantin Stan, literatura română şi lumea literară românească suferă o ireparabilă pierdere.

 

Horia Gârbea

In memoriam Constantin Stan

» anul XXII, 2011, nr. 9 (256)