Comunicat al usr 

Reunit în sesiune ordinară miercuri, 8 iunie 2011, Consiliul USR face următoarele precizări: 

1. Ca urmare a unui vot din 2005 al Consiliului, usr a adresat cnsas solicitarea de a verifica dosarele de Securitate ale membrilor Consiliului şi ale redactorilor-şefi ai revistelor editate de usr. 

2. cnsas a comunicat până în acest moment rezultatele verificării pentru un număr de 66 din 85 de solicitări; trei dintre răspunsuri au fost de colaborare cu Securitatea. În aşteptarea deciziei judecătoreşti, Consiliul a luat act de ele şi, conform legii, le-a făcut publice. 

3. Referitor la scriitorii, membri în Consiliu sau redactori-şefi, pe care cnsas i-a declarat colaboratori, Consiliul s-a mărginit la a constata faptul ca atare, fără a cere sancţiuni sau măsuri împotriva acestora. A existat o singură propunere de suspendare, respinsă prin vot. 

4. Deşi atitudinea Consiliului a fost cât se poate de decentă, s-a declanşat o întreagă campanie de presă. usr a fost acuzată că nu-şi apără scriitorii. Campania i-a avut uneori ca protagonişti pe scriitorii declaraţi colaboratori, alteori pe colegi ai lor sau chiar membri în Consiliu, în care nu şi-au spus părerea, preferând să scrie ulterior în presă. Campania a fost virulentă în acuzaţii aduse Consiliului şi preşedintelui usr. Au existat şi ameninţări cu demisia. Consiliul usr declară pe această cale că îşi asumă răspunderea solicitării către cnsas de a verifica dosarele membrilor săi şi a modului în care a gestionat răspunsurile primite. 

5. Consiliul usr constată cu părere de rău că o decizie a sa, menită a limpezi lucrurile, s-a transformat într-o campanie care urmăreşte compromiterea conducerii actuale a usr. Consiliul constată şi că procentul membrilor săi care au colaborat cu Securitatea este redus. Excepţiile nu sunt, desigur, de natură să bucure pe nimeni; Consiliul a luat act de ele, cu amărăciune, fără a le judeca sau penaliza.

***

Comunicat USR din 8 iunie 2011

» anul XXII, 2011, nr. 7 (254)