Poeme pentru proiecte (II): Cărţi pentru lecturi publice 

Ion Bogdan Lefter

 

Magda Cârneci, Rita Chirian, Ana Dragu, Diana Geacăr, Angela Marinescu, Simona Popescu, [fără titlu], [Bucureşti]: Institutul Blecher. Club de lectură, s.a. [2010], 26 p.

 

Adrian Alui Gheorghe, Mircea Bârsilă, Gabriel Chifu, Mariana Codruţ, Denisa Comănescu, Ioana Crăciunescu, Nichita Danilov, Caius Dobrescu, Gellu Dorian, Marian Drăghici, Iolanda Malamen, Marin Mălaicu-Hondrari, Ioana Nicolaie, V. Leac, Ion MureŞan, Alexandru Muşina, Andrei Novac, Dumitru Păcuraru, Cosmin Perţa, Lucian Perţa, Daniel Pişcu, Ioan Es. Pop, Bogdan O. Popescu, Nicolae Prelipceanu, Andra Rotaru, Cornelia Maria Savu, Eugen Suciu, Matei Vişniec, Miruna Vlada, Varujan Vosganian, George Vulturescu, Florina Zaharia, Ion Zubaşcu, Maratonul de poezie şi jazz, ediţia a ii-a, Bucureşti: Editura Tracus Arte, 2010, 170 p.

 

Alte două exemple de culegeri „ocazionale“ de versuri, ambele din vara lui 2010, cînd au avut loc la Bucureşti, practic în paralel, un prim Tîrg Naţional al Cărţii de Poezie (2-5 iunie) şi un Maraton de poezie şi jazz (3-4 iunie), aflat la ediţia secundă. (Muzeul Naţional al Literaturii Române, principal organizator al Tîrgului, a fost şi coorganizator al Maratonului; Uniunea Scriitorilor din România a secondat Muzeul în cazul Tîrgului, dar a susţinut şi Maratonul, prin intermediul Secţiei de Poezie a Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, filială a usr; de unde şi unele suprapuneri ale echipelor de pregătire; pe de altă parte, Tîrgul, mai amplu, întins de-a lungul a patru zile, a fost anunţat ca fiind recomandat de... Maratonul de doar o noapte – ca mai vîrstnic cu un an, probabil!...)

 

Tîrgul Cărţii de Poezie – idee simpatică în donquijotismul ei, căci tocmai cu versurile nu prea ai cum să faci succes de vînzări, „la tîrg“... – a inclus lansări, lecturi, dezbateri. Poate că va fi existat şi un catalog general, poate s-au tipărit şi alte „materiale de promovare“ a evenimentului. Neaflîndu-mă atunci în Bucureşti (era în plină desfăşurare Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu), n-am avut cum să vizitez Tîrgul şi să asist la manifestaţiunile sale, însă a ajuns şi la mine volumaşul-broşură al uneia dintre secvenţe, la care, pe 2 iunie, fuseseră invitate să citească şase poete din generaţii diferite (cea mai tînără – născută în 1984; cea mai vîrstnică – în 1941): Magda Cârneci, Rita Chirian, Ana Dragu, Diana Geacăr, Angela Marinescu şi Simona Popescu (în ordinea alfabetică de pe copertă şi din sumar). A fost o „ediţie specială“ a Clubului de lectură Institutul Blecher, de fapt un cenaclu – cu bizară titulară... – fondat tot de un poet, Claudiu Komartin.

Volumaşul tipărit pentru a însoţi evenimentul a funcţionat ca un soi de „program de sală“ (dacă tot vorbeam despre teatru!), celor şase protagoniste fiindu-le consacrată cîte o pagină de prezentare, cu fotografii şi sumare „cartuşe“ biobibliografice, plus cîte două pagini de versuri. Format minion, atrăgător (tip compact disk), copertă expresivă, poeme din cărţile publicate de cinci dintre autoare, plus unul inedit al Ritei Chirian, poker face, din care citez (p. 8-9 – fără două versuri care scad tensiunea ansamblului...): „abia ne tîrîm în halate// sîntem două vagoane ruginite peste care răsare o lună roşie// respiră// moartea nu ajunge acolo unde nu e nici un fir de praf/ moartea nu vine unde miroase a detergenţi/ moartea nu se atinge de pielea frecată pînă la sînge// moartea nu-şi varsă maţele pe rochia de muselină albă a/ marylinei monroe// nouă însă ne sapă adînc sub frunţi/ picături de amoniac// ne lasă în urmă cu degetele de la picioare degerate şi cu/ unghiile crescute în carne// [...]// nouă însă moartea nu ne îngăduie să creştem/ [...]“...

 

În loc de broşură, Maratonul de poezie şi jazz a fost însoţit de un volum de 170 de pagini. Firesc, căci au participat nu şase, ci treizeci şi trei de autori, de la A (Alui Gheorghe) la Z (Zubaşcu). Organizatori: fundaţiile a doi „manageri culturali“ dinamici, acelaşi poet Dan Mircea Cipariu (euro culturart) şi Ioan Cristescu (open art; editura celui din urmă, Tracus Arte, a şi scos cartea). Pe lîngă asb şi mnlr, a mai contribuit şi Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian“, în al cărui foaier s-au produs poeţii.

Formula s-a mai practicat în lumea largă. La noi, cunoscutul Maraton de la Sibiu, pe care l-am mai amintit, fusese precedat de cîteva ediţii braşovene cu participare preponderent locală, organizate tot de Andrei Bodiu, sub egida Universităţii „Transilvania“ şi tot în colaborare cu Asociaţia Scriitorilor Profesionişti din România – aspro, modelul fiind apoi extins la proporţiile evenimentului internaţional sibian. În Bucureşti, lecturile au fost presărate cu muzică gîndită şi interpretată de Mircea Tiberian şi invitaţii săi (conform titulaturii: ... de poezie şi jazz). A fost inclus în program şi recitalul La ville d’un seul habitant, după Oraşul cu un singur locuitor al lui Matei Vişniec (jucat mai întîi la Festivalul de la Sibiu), în interpretarea actoricească a lui Mustapha Aouar, secondat de doi muzicieni, sub genericul Compagnie de la Gare.

Cartea ediţiei a ii-a a Maratonului bucureştean, cu suprafaţă a paginii dublă faţă de volumul-broşură de dinainte, a putut include prezentări ceva mai ample, tot cu mici fotografii-portret însoţitoare, şi texte mai numeroase, întinse de la două la mai multe pagini, de astă dată fără menţiuni de provenienţă. În multe cazuri – poeme apărute anterior în volume, dar printre ele trebuie să fi fost şi unele recente. Poeţi de vîrste şi cu stilistici varii. Două mostre mai scurte, semnate Daniel Pişcu şi Ion Zubaşcu: „Cea mai bună reclamă/ în cafenele/ este mizeria!/ (mucuri de ţigări,/ ghemotoace de hîrtie/ aruncate pe jos)/ zice ghida// Parcă e/ un fel de corrida/ pe dos“ (Pişcu, La Madrid, p. 107); „lumea asta poate să sfîrşească într-o bună zi dar poezia ei niciodată/ cuvintele mele de care e plin tot cerul acum pentru totdeauna/ pot oricînd să reinventeze lumea/ din cuvintele mele precum Afrodita din spumele mării/ o lume nouă poate oricînd să renască“ (Zubaşcu, Mereu începutul lumii, p. 155)…

Ultimul text de aici şi din carte – simbolic pentru întreaga întreprindere, donquijotescă şi ea, nu încape nicio îndoială!

 

Text publicat iniţial on-line, în revista virtuală ArtActMagazine/

www.artactmagazine.ro, nr. 96, 1 decembrie 2010.

  

Ion Bogdan Lefter

Poeme pentru proiecte (II): Cărţi pentru lecturi publice

» anul XXII, 2011, nr. 7 (254)