Festivalul Internaţional Lucian Blaga

           Societatea Culturală „Lucian Blaga“ Cluj-Napoca a organizat în zilele de 12-14 mai a.c. cea de-a 21-a ediţie a Festivalului Internaţional „Lucian Blaga“ – 50 de ani de posteritate blagiană (aniversare UNESCO). Ediţia din acest an a fost una româno-maghiară. A fost prezentă doamna Dorli Blaga (preşedinta de onoare a Societăţii). Au fost invitaţi ai Festivalului Szentmártoni János (preşedintele Uniunii Scriitorilor din Ungaria), Balázs F. Attila (care a adus cu sine volumul Lucian Blaga, Poezii/Versek, versiunea maghiară aparţinându-i), Katalin Ladik, Zalán Tibor, Laura Iancu. Ei au luat parte la recitalul de poezie de la Muzeul de Artă (Sala Tonitza), alături de poeţi din ţară (printre invitaţi: Ioan Moldovan, Dan Mircea Cipariu, Valentin Marica, George Vulturescu, Gheorghe Pârja, Olimpiu Nuşfeleanu, Martha Izsák, Minerva Chira) şi din Cluj (moderator: Ion Cristofor). Volumul bilingv a fost lansat la sediul Filialei Cluj a USR, dimpreună cu Meridian Blaga 11 şi miniantologia Versuri pentru templul său. Constantin Cubleşan şi-a lansat volumul de studii despre teatrul lui Blaga. Au mai fost lansate volume îngrijite de Eugeniu Nistor şi Nicolae Mareş. Conferinţele din prima zi au fost susţinute de Mircea Flonta, Szentmártoni János, Mircea Popa, Ovidiu Pecican şi Karácsonyi Zsolt. A avut loc (în holul BCU) şi vernisajul expoziţiei de fotografie Ştefan Socaciu, Oamenii Clujului. Tot în holul bibliotecii a putut fi vizionată o expoziţie documentară privind activitatea de diplomat a lui Lucian Blaga, dar şi episoade din urmărirea sa de către Securitate.

           Premiile festivalului (subvenţionate, ca în fiecare an, de Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca) au fost următoarele:
           • Marele premiu pentru contribuţii la răspândirea operei blagiene în lume: Balázs F. Attila;
           • Marele premiu „Lucian Blaga“ pentru poezie (ex-aequo): Szentmártoni János (preşedintele Uniunii Scriitorilor din Ungaria) şi Dan Mircea Cipariu;
           • Premiul pentru exegeză blagiană: Constantin Cubleşan;
           • Premiul pentru participare excepţională la festival: Ioan Moldovan, Katalin Ladik, Zalán Tibor şi George Vulturescu.

           De asemenea, au fost premiaţi câştigătorii (elevi şi studenţi) ai concursului Recitindu-l pe Lucian Blaga (concurs lansat cu sprijinul Băncii Transilvania).
           Alte detalii privind Societatea Lucian Blaga şi festivalul, pe www.societateablaga.ro.

***

Festivalul Internaţional Lucian Blaga

» anul XXII, 2011, nr. 6 (253)