Paradisul libertăţii

  

Bogdan C. Enache

 

Poveste pentru copii sau parodie a societăţii de astăzi? Cartea lui Ken Schooland, profesor de economie şi ştiinţe politice la Universitatea Hawaii Pacific, Aventurile lui Jonathan Gullible: O odisee liber-schimbistă (Bucureşti: Editura Libertas Publishing, 2010, 162 p., trad. Valentina Nicolau şi Sorin Cucerai), este un roman didactic care preia tema, stilul şi structura bine-cunoscutului roman de călătorii al lui Jonathan Swift, Călătoriile lui Gulliver, într-o savuroasă tentativă de a pune în lumină simplitatea principiilor economice de la baza unei societăţi libere şi ridicolul argumentelor oferite împotriva drepturilor individuale şi a libertăţii schimbului.

Eroul cărţii este adolescentul Jonathan Gullible, care, asemeni doctorul Lemuel Gulliver al lui Swift, este pasionat de navigaţie şi, într-o bună zi, în cursul unei ieşiri în larg mai temerare, este surprins de o furtună şi naufragiază într-un ţinut străin. Aici încep aventurile sale, care îl vor confrunta cu fel de fel de situaţii, una mai absurdă şi mai de neînţeles decât alta, precum oamenii care arestează o femeie-tăietor de lemne ce le ameninţă locurile de muncă deoarece foloseşte drujba în locul instrumentelor manuale; pescarul care regretă penuria peştelui din lacul care acum aparţine tuturor; femeia care îl roagă să semneze o petiţie pentru protejarea industriei de pe o insulă împotriva concurenţei neloiale generate de lumina soarelui; oraşul în care oamenii umblă în genunchi ca urmare a unei taxe pe înălţime; femeia care îşi plăteşte impozitele, dar totuşi îşi vede casa dărâmată la un ordin al Consiliului Lorzilor, pe motiv că încalcă regulile de urbanism; oamenii care tipăresc bani cu încuviinţarea Consiliului Lorzilor, spre fericirea tuturor, şi oamenii care sunt arestaţi pentru tipărirea de bani; Marele Anchetator, care îi seduce prietenii, şi lumea din oraş propăvăduind că libertatea este o povară, oferindu-se să o ia asupra sa de pe umerii oamenilor; în sfârşit, banda democraţiei care alungă oamenii din oraş şi care îl desparte de prietena sa Alisa, şi multe altele.

Spre deosebire de eroul lui Swift, care la capătul aventurilor sale se retrage dezgustat din lume şi nu mai suportă decât compania cailor din vechea sa gospodărie, eroul lui Schooland revine acasă, călare pe un vultur, în oraşul provincial de coastă în care locuieşte împreună cu părinţii săi, cu promisiunea să o reîntâlnească pe Alisa şi convins că „Orice loc, chiar şi Corrumpo, poate deveni un paradis când oamenii sunt liberi cu adevărat“.

 

Bogdan C. Enache

Paradisul libertăţii (Ken Schooland, Aventurile lui Jonathan Gullible: O odisee liber-schimbistă. Bucureşti: Editura Libertas Publishing, 2010. Trad. Valentina Nicolau şi Sorin Cucerai)

» anul XXII, 2011, nr. 5 (252)