In Memoriam

Valeriu Anania

 

Uniunea Scriitorilor din România, Asociaţia Scriitorilor Bucureşti anunţă cu profundă tristeţe încetarea din viaţă a scriitorului Valeriu Anania, mitropolitul ortodox al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, cunoscut ca ÎPS Bartolomeu.

            ÎPS Bartolomeu urma să împlinească în 18 martie 90 de ani. El a fost arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului timp de 18 ani şi a fost unul dintre candidaţii la scaunul patriarhal după decesul Prefericitului Teoctist.

Membru al Uniunii Scriitorilor din 1978, la Asociaţia Bucureşti, s-a transferat la Filiala Cluj în 1996. Ca poet, dramaturg, prozator şi traducător, dar şi ca remarcabil memorialist, a lăsat o operă deosebit de întinsă şi valoroasă.

Valeriu Anania s-a născut la data de 18 martie 1921 la Glăvile-Piteşteana, în judeţul Vîlcea. A urmat şcoala primară în satul natal, Seminarul Teologic Central din Bucureşti. A frecventat şi cursurile la liceele „Dimitrie Cantemir“ şi „Mihai Viteazul“, absolvind aici în 1943. În 1942 s-a călugărit la Mănăstirea Antim Bucureşti, dîndu-i-se numele de Bartolomeu. A studiat la Facultatea de Medicină şi la Conservatorul de Muzică din Cluj. Ca preşedinte al studenţilor din Centrul Studenţesc „Petru Maior“, a organizat şi condus o grevă studenţească cu caracter anticomunist şi antirevizionist şi a fost exmatriculat. Ulterior, şi-a continuat studiile la Facultatea de Teologie din Bucureşti şi la Academia Andreiană din Sibiu, fiind licenţiat în teologie.

În anul 1959 a fost arestat, sub acuzaţia de activitate legionară înainte de 1944. A fost condamnat la 25 de ani de muncă silnică pentru „uneltire contra ordinii sociale“, fiind închis la Aiud. În 1964 a fost eliberat, împreună cu alţi deţinuţi politici. În 1967 a fost hirotonit ieromonah, acordîndu-i-se din partea Sfîntului Sinod rangul de arhimandrit.

În anul 1982 s-a retras la Mănăstirea Văratec pentru a se dedica scrisului. Operei sale scriitoriceşti i s-a adăugat diortosirea şi adnotarea Sfintei Scripturi după Septuaginta. Această lucrare o va elabora şi desăvîrşi după alegerea ca arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, în 1993. În acelaşi an a fost ales arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului. În 2006, Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ridicat pe arhiepiscopul Bartolomeu la rangul de mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Ca dramaturg, a realizat numeroase piese, între care dramele Mioriţa, Meşterul Manole, Du-te vreme, vino, vreme!, Păhărelul cu nectar, Steaua Zimbrului, Poeme cu măşti. Multe dintre ele au fost reprezentate. În anul 1982 a obţinut Premiul pentru dramaturgie al Uniunii Scriitorilor. A publicat volume de poezie, între care: Geneze (1971), Istorii agrippine (1976), File de acatist (1981), Anamneze, Rotonda plopilor aprinşi (1983).

Valeriu Anania a primit numeroase premii literare şi recunoaşteri sub formă de ordine de stat şi ale bisericii: Ordinul Naţional „Pentru Merit“ în grad de Mare Cruce; Premiul pentru Opera Omnia, al Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj, titlul de doctor honoris causa al Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca.

Prin dispariţia lui Valeriu Anania, literatura română şi cultura noastră, ca şi lumea creştină, suferă o ireparabilă pierdere.

 

***

In Memoriam Valeriu Anania

» anul XXII, 2011, nr. 2 (249)